Община Хасково се включва в “Европейски дни на наследството”  2017

През последните две десетилетия инициативата “Европейски дни на наследството” се утвърди като едно от най-важните събития в културния календар на Европа, привличащо милиони посетители към богатото културно наследство на континента. През месец септември всяка година културните институти отварят вратите си за популяризиране на сътвореното от дедите ни и в търсене на неговото място в съвремието. Днес всички 50 страни, подписали Европейската културна конвенция, са част от инициативата, подкрепена съвместно от Съвета на Европа и от Европейската комисия, повишавайки осведомеността на европейските граждани за богатството и културното многообразие на Европа. През 2017 година в България за пореден път ще се проведат Европейските дни на наследството под егидата на Министерството на културата.

 

„Наследство и природа: пейзаж от възможности“ е общоевропейската тема на ЕДН 2017. Изборът й е продиктуван от все по-утвърждаващата се роля на културното и природното наследство като важен ресурс в социален и икономически смисъл.

 

Официалните национални събития по отбелязването на “Европейски дни на наследството” ще се проведат от 27 до 30 септември в гр.Силистра.

 

Община Хасково ще се включи в инициативата, като посвети събития от богатия културен календар на общината. Програмата включва представяне на изложбите: „60 години от римските договори” – 4-10 септември, РИМ – Хасково, "Мигове красота, уловени от обектива. Пейзажи от старо и днешно Хасково" - Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – 8 септември, 11.30 ч.; Представяне книгата на литературният критик Йордан Нанчев „Хасковският Игнис“ – спомени за Делчо Василев – 7.09.2017 г., 17.30 ч., зала „Хасково“; Парад на носията и концерт с Народен оркестър Хасково – 08.09.2017 г., 19.00 ч., пл.“Свобода“- КСК „Спартак“; КОРЕНИ ОТ ХАСКОВО - Концерт на Георги Андреев и приятели със специалното участие на Недялко Недялков, Цанислав Петков, Димчо Йорданов, Михаил Делчев, Стокхолмски хор „Перуника“, Тонка Колева, Камерен оркестър Хасково и Народен оркестър Хасково – 09.09.2017 г., 19.00 часа,  ОНЧ „Заря“; Туристически форум „Европа без граници“ – 09.09.2017 г., 10.00 ч., ОП ТИЦ – Хасково.

В периода на официалното провеждане на „Европейски дни на наследството“, жителите и гостите на града ще имат свободен достъп /без заплащане на входни такси/ до експозициите в Регионален исторически музей - Хасково и Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“, с.Александрово на 30 септември, 2017 г.

 

Върни се в началото на страницата