180-тата годишнина от рождението на Васил Левски бе почетена в Хасково

180- тата годишнина от рождението на Васил Левски бе почетена в Хасково с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола на Свободата. В словото си кмета заяви: „Днес България почита деня, в който преди 180 години се е родил иконата на Българското освободително движение Васил Левски.  Всички знаем историята на живота на  Апостола  на Свободата, едва ли има град където да няма училище наречено на негово име.  И Хасково не е изключение, намираме се пред едноименното училище, приемник на първото светско училище в Хасково. Историята свидетелства, че Левски е идвал три пъти в Хасково за създаването на революционен комитет. Първото му посещение е през 1869 година. Тогава той  се среща с бащата на Асен Златаров - Христо но въпреки помощта му не успява да създаде революционен комитет. Три години по-късно през 1872 година Левски отново е в Хасково. Тогава за седмица успява  да направи необходимата организация за комитет заедно с Петър Берковски, Георги и Михаил Хаджииванчоминчеви, Стоян Заимов, Щерю Вапцаров, Мирчо Попов. Същата година посещава за трети път Хасково. Всички сме чули и знаем по-голямата част от записките в неговото тефтерче и думите му пред съда. Днес реших да припомня една по-малко познат  цитат на Васил  Левски от протоколите пред турската следствена комисия  „Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе в къщите на тепсия“. Явно си е българска  черта,  че много от нас чакат нещо да се случи, някой друг да свърши работата. И днес пак чакаме някой от някъде да  дойде и да ни реши проблемите, да ни изпълни желанията.  Нека днес да си спомним тези думи на Левски и да си помислим какво може всеки един да направи, за да промени света около себе си. Нека повярваме в себе си, защото сме народ, наследник на велики личности, благодарение на които сме оцелели през вековете. Защото отново ще припомня мисъл на Левски „Не забравяйте – Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме. Поклон пред паметта на Васил Левски!“

В поклонението пред паметника на Апостола на Свободата се включи и заместник-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова. Тя също изтъкна безспорната роля на Левски в нашата история.

Венци и цветя  поднесоха и областния управител Станислав Дечев, заедно със заместниците си, народният представител от ПП ГЕРБ Евгения Ангелова, общински съветници, представители на политически партии, граждани.

 

Върни се в началото на страницата