Наградиха лауреатите от литературния конкурс „Южна пролет“ 2017

Трима лауреати на конкурса за дебютна литература „Южна пролет“ 2017 г. бяха наградени тази вечер на специална церемония в залата на ДКТ „Иван Димов" в Хасково. Статуетка "Пегас" в жанр Литературна критика получи Сирма Данова за „Кралят физиономист: Автотекстуалност и автопрезентиране в творчеството на Пенчо Славейков“. Лауреат на „Южна пролет“ в жанр Поезия е Димана Йорданова за стихосбирката й „Жената и мъжете, които бях“. В жанр Проза отличнена е Десислава Николова за книгата и „Алиса и петък вечер“. Наградите бяха връчени на лауреатите от кмета на общината Добри Беливанов. Жури с председател Владимир Зарев и членове: Митко Новков, Валентина Радинска, Петър Чухов и Петър Василев определи носителите на наградите. Журито реши и кои ще са носителите на съпътстващите награди:

- Наградата на „Райфайзенбанк“ в жанр Поезия се присъжда на Богомил Господинов за стихосбирката “Книга за Лола“.

- Наградата на Тракийското дружество в жанр Поезия се присъжда на Христо Мухтанов за стихосбирката „Опити за еволюция“.

- Награда на фирма“ Фин пет“ в жанр Проза е за Горан Атанасов за книгата „Ще се върна в седем: Разкази и пътеписи“, 

- Наградата на Сдружение за култура „Хасково 2015“ се присъжда в жанр Проза на Георги Караманев за романа „И додето се раждат лъчите“.

Наградата „Александър Паскалев“ тази година бе присъдена на Петър Ангелов. Статуетката си той получи от председателя на Общинския съвет- Хасково Таня Захариева. Тази награда се връчва с решение на жури с председател заместник-кмета на община Хасково Милена Трендафилова. Тази година Литературните дни „Южна пролет“ се провеждат за 45 път.

 

 

Върни се в началото на страницата