Утре откриват 45-ти Литературни дни „Южна пролет” – Хасково

Тази година в  Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет”  участват 33 автори, с 31 произведения, отговарящи на регламента на конкурса, съобщи на пресконференция днес Милена Трендафилова зам.-кмет на община Хасково.  

Две от книгите са с по двама автори. В литературен жанр „Проза“ има подадени 10 книги, в „Поезия“ –  12 книги, „Детска литература“ -  6 книги. В жанровете „Литературна критика“, „Киносценарий“ и „Драматургия“  има по 1 участник.

Най-малкият дебютант е Рея Аврамова, от София, която е на 8 години, участва в жанр „Детска литература“ с книгата „Обичам ви 8”.

Дебютантите ще бъдат оценявани от  жури в състав: председател: Владимир Зарев - български писател и редактор. Завършил е българска филология в СУ „Климент Охридски”. Негови творби са превеждани в Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция. Един от романите му - "Битието" е филмиран през 2013 г. под името "Дървото на живота". Членове на журито са Митко Новков, литературен и медиен критик, публицист, културен журналист. Доктор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Факултет по журналистика и масова комуникация. Автор на няколко книги и много публикации. Член на журито е Валентина Радинска - български поет, писател, журналист и преводач. Следва две години българска филология в СУ „Климент Охридски“, след което учи в Литературния институт „Максим Горки“ в Москва и го завършва през 1976 г. Нейни стихове са превеждани на всички европейски езици и са включени в пет англоезични антологии, издадени в САЩ, Канада и Англия. В журито е още Петър Чухов, известен съвременен български поет, писател и музикант. Бакалавър по библиотечни науки и магистър по социология на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Превеждан на 16 езика, участник в пърформанси, фестивали и четения на различни места в България и в чужбина. Автор на музика и текстове, свирил в много рок групи, представя стиховете си с групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст“. Дебютните произведения ще оценя и  Петър Василев поет. Завършва българска филология в Софийския университет и двегодишен курс по журналистика. Учител в Родопите, зам.-главен редактор на вестник “Нов живот”, председател на Клуба на дейците на културата в Кърджали. Заместник-главен редактор на литературния алманах “Юг” и дългогодишен председател на Дружеството на писателите в Хасково.

Стана традиция от няколко години по време на Литературни дни „Южна пролет”, Община Хасково да кани най-известните български издателства. Тази година ще бъдат 23 на брой.  Ще има и шатра, където ще се продават дебютните книги.

Журито присъжда на наградените звание „Лауреат”, бронзова статуетка „Пегас” и финансови награди в шестте жанра. Друго жури с председател зам.-кмета Милена Трендафилова присъжда наградата „Александър Паскалев” за цялостен принос в областта на литературата и изкуството.   Членове на журито за наградата „ Александър Паскалев“ са Кирилка Страшникова – директор на РБ „Христо Смирненски“,  Нина Момчилова - поетеса, Ясен Калайджиев - поет, Хубен Стефанов- писател.

Официалното откриване на Южна пролет е утре 19 април от 18 часа в ДКТ „ Иван Димов“. 

 

Върни се в началото на страницата