Денят на Тракия бе отбелязан днес в Хасково

Денят на Тракия бе отбелязан днес в Хасково. Честването започна с представяне на сборника „Тракия 7“,  с учаситето на проф.д.и.н Светлозар Елдъров, проф. Пламен Павлов, д.р Елена Алекова, Стоян Райчевски и проф. Камен Гаренов.
След това шестиве водено от Духовия оркестър тръгна от Oбщината до паметника на Капитан Петко войвода, където бяха поднесени венци и цветя. По-късно множеството се отправи към площад “Свобода.   В шествието и тържеството пред паметника на Незнайния воин участваха военослужещи от поделение 52740, тримата заместник-кметове на община Хасково Евгени Консулов, Милена Трандафилова и Велин Балкански,  представители на Tракийското дружество в Хасково, общински съветници, граждани.
Пред паметника на Незнайния воин бяха поднесени венци и цветя в памет на героите. В словото си заместник-кметът Велин Балкански подчерта: „В деня на Тракия съпреживяваме отново заедно  нещастието на тракийските бежанци и се прекланяме пред неугасващия им стремеж да съхранят родовата си памет през годините. В дни като този е важно да оценим уроците на историята.“
Исторически факти за битката при Одрин припомни проф. Светлозар Елдъров.  
Програмата за Деня на Тракия продължи с концерт, с участието на Народен оркестър към община Хасково със солист Тонка Колева и ансамбъл „Китна Тракия“. В края на тържествето на площад „ Свобода“ се изви голямо тракийско хоро.

 

Върни се в началото на страницата