Хиляди хора честваха 3 март на площад „Свобода“ в Хасково

Хиляди хора честваха днес Националният празник на България - 3 март на площад „Свобода“ в Хасково.

Официално издигане на националния флаг сложи началото на тържеството. Ритуалът бе изпълнен от военослужещи от поделение 72740. Шествие украсено с хиляди трибагреници премина по централната пешеходна зона на града до паметника на Незнайния воин. Доброволци от „Младежки център“ раздаваха осигурени от Общината знамена на участниците в шествието, което бе водено от Духов оркестър Хасково.

В речта си кметът на община Хасково Добри Беливанов заяви: „На тази дата преди 139 години е подписан мирният договор, който слага край на Руско-турската война – за нас Освободителна.  Днес се прекланяме пред подвига на  хилядите смели воини, сражавали се за свободата на България. Нека отдадем почитта си пред всички революционери и опълченци, дали живота си за родината, водени от идеали за свобода, справедливост равенство пред законите и отговорност пред обществото.  На трети март  отбелязваме възкресението на един народ, който  пет века е бил без политическа и духовна свобода. На трети март България получава дългоочакваната изстрадана Свобода, за да заеме достойно мястото си в семейството на свободните и демократични европейски държави. Нека посрещнем празника с достойнство и да предадем и на потомците си свещения завет – да пазят Свободата! Нека да помним и да ценим изстрадана с векове Свобода! Това е наша отговорност и дълг. Честит празник! Да живее България!“

Акапелно изпълнение на химна на България от оперния певец Матеуш Тенев и рецитация на „Опълченците на Шипка“ от Калина Вълчева развълнуваха хасковлии.

Празничен концерт изнесоха Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Златна Тракия“, с художествен ръководител Златка Тимонова и Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ ,с художествен ръководител Руско Русев.

 

 

 

Върни се в началото на страницата