80-тата годишнина от рождението на твореца Иван Николов бяха почетени в Хасково

80- тата годишнина от рождението на поета, писателя и преводача Иван Николов бяха почетени в Хасково. Общината съдейства за издаването на книга „Иван Николов“, събрала интервюта с автора, негови авторски и преводни стихотворения. Съставител на книгата е сестрата на Иван Николов - Тодорка Николова. На представянето присъства зам.-кмета на община Хасково Милена Трендафилова. „Иван Николов е в пантеона на големите хора в Хасково", каза поетесата Ели Видева при представянето на книгата. Тя припомни, че Иван Николов е един от създателите на литературния конкурс “Южна пролет” и негов мотор в началото. Автор е на текста на химна на конкурса и посмъртно е пръв носител на наградата “Александър Паскалев”.

Иван Николов е роден през 1937 г. в димитровградското село Горски извор. Завършва българска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Работил е като журналист във вестник “Хасковска трибуна”, бил е главен редактор в издателство “Христо Г. Данов”, член на Управителния съвет на Съюза на българските писатели, има 20 книги и над 20 книги, преведени от руски език. Умира през 1991 г.

Слова за Иван Николов произнесоха и Иван Митев, Иван Маринов, Димитър Добрев, Петя Асенова, Петър Ангелов и  Петър Ванчев, както и сестра му, журналиста Тодорка Николова.

 


 

Върни се в началото на страницата