139 години от Освобождението на Хасково честваме днес

139 години от Освобождението на Хасково бяха чествани днес с церемония по поднасяне на венци и цветя пред Паметника –морена до църквата „Успение на Пресвета Богородица“. 
На това място е била издигната бесилка, на която са намирали смъртта си дръзналите да се противопоставят на поробителите. Там населението на Хасково е посрещнало и руските войски.
Венци и цветя пред паметника положиха Кметът Добри Беливанов, заместник-кметът Милена Трендафилова, Областният управител Станислав Дечев, заместник-областният­ управител Валентин Ангелов, представители на политически партии, родолюбиви организации и граждани.
В словото си кметът Добри Беливанов заяви „Тук сме, за да почетем 139 годишнината от Освобождението на нашия град. Преди 139 години тук са били посрещнати руските войски. На това място е била бесилката, където са намирали смъртта си онези будни българи, които са се осмелили да поискат Свобода. Днес прекланяме глава пред паметта им и обещаваме да предаваме и на следващите поколения истината за тяхната саможертва в името на Свободна и Независима България.“ Кметът съобщи, че се предвижда промяна на мястото около паметника. По повод 140 годишнината от Освобождението на България там ще се издига трикольора , ще има ново ландшафтно оформление, ще бъде и осветено.

 

 

Върни се в началото на страницата