БЪДИ МОБИЛЕН, БЪДИ ОТГОВОРЕН! Информационна кампания на община Хасково и Пътна полиция при ОД на МВР Хасково

БЪДИ МОБИЛЕН, БЪДИ ОТГОВОРЕН!

Информационна кампания на община Хасково и Пътна полиция при ОД на МВР Хасково

Община Хасково съвместно с Пътна полиция към ОД на МВР Хасково организират Информационна превантивна кампания за безопасно движение с индивидуални електрически превозни средства. Днес кметът на община Хасково Станислав Дечев и началникът на Пътна полиция Хасково гл. инспектор Димо Чобанов дадоха старт на инициативата.

С развитието на технологиите и осъзната необходимост от екологични превозни средства, все повече граждани избират да се движат с електрически тротинетки и велосипеди. Този вид екологични превозни средства обаче също се управляват по правила, регламентирани от Закона за движение по пътищата. За щастие до момента в община Хасково няма сериозни пътни инциденти, предизвикани от водачи на електрически превозни средства. За да продължи тази тенденция и за да предотвратим евентуални злополуки в бъдеще, община Хасково и Пътна полиция Хасково предприемаме Информационна кампания БЪДИ МОБИЛЕН, БЪДИ ОТГОВОРЕН!

„Надявам се тази кампания да засили вниманието на младите хора, на родителите и на децата към правилата за безопасно движение по улиците и пешеходните зони. Сами знаете, че екологичният транспорт се толерира и към него се обръщат модерните, прогресивни, активни и преди всичко отговорни хора. Именно затова избрахме и това мото на кампанията ни: БЪДИ МОБИЛЕН, БЪДИ ОТГОВОРЕН!“, каза кметът на община Хасково Станислав Дечев.

„Обсъждаме този проблем от доста време, но човекът, който ме провокира да стартираме Кампанията в бърз порядък е общинският съветник Георги Пеев. Благодаря му за ангажираността и за това, че пожела заедно да работим, за да предотвратим евентуални инциденти. Убеден съм, че тази кампания за опазване на живота и здравето на хората, които карат тротинетки и на пешеходците, ще бъде подкрепена масово от всички хора от Хасково, в това число и от общинските съветници“, обясни градоначалникът.

Началникът на сектор Пътна полиция в ОД на МВР Хасково гл. инспектор Димо Чобанов подчерта, че в Закона за движение по пътищата са регламентирани правилата за управление на индивидуалните електрически превозни средства.

Всеки собственик или водач да електрическа #тротинетка или колело трябва да знае, че:

- превозното средство трябва да има механичен или електронен звънец;

- велосипедът или тротинетката да имат устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад;

- бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата;

Водачът на велосипед или тротинетка е длъжен:

1. да ползва в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъде лесно забелязан;

2. да се движи по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение;

3. в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост да управлява индивидуалното електрическо превозно средство с включени светлини;

4. да се движи с изправна спирачна система на електрическото превозно средство;

5. да ползва каска, ако е на възраст до 18 години.

Забранено е:

1. да се движи по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 km/h;

2. да се движи в зони, обозначени с пътен знак В9 - "Забранено е влизането на велосипеди";

3. да развива скорост, по-висока от 25 km/h;

4. да превозва други лица;

5. да се движи успоредно до друго индивидуално електрическо превозно средство;

6. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка;

7. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;

8. да управлява превозното средство по площите, предназначени само за пешеходци;

9. да използва мобилен телефон при управлението на индивидуално електрическо превозно средство.

Минималната възраст за управление на индивидуално електрическо превозно средство е 16 години. Допуска се 14 годишни деца да управляват електрически превозни средства само по велосипедни алеи.

„На оперативни срещи с КАТ обсъдихме и няколко поредни прояви в рамките на кампанията БЪДИ МОБИЛЕН, БЪДИ ОТГОВОРЕН! Кампанията е отворена и приемаме всякакви идеи, за да бъдем максимално полезни. Вярвам, че добрият партньор в тази кампания ще бъдат отговорните медии в #Хасково, които също ще ни подкрепят в желанието ни да популяризираме правилата за безопасност на движението“, подчерта Станислав Дечев.

Още следващата седмица ще бъдат готови информационните материали, които ще раздаваме заедно с доброволци от Младежки център, Превантивно информационния център, ще поканим да се включат и доброволците от БЧК Хасково. Освен това ще подготвим банери за електронните медии и социалните мрежи, ще проведем акция съвместно с КАТ и доброволците на местата, където най-често се карат електрически тротинетки и велосипеди, за да можем очи в очи да разговаряме с хората и да им кажем, че е важно да си мобилен, но е изключително важно и да си отговорен. В проявите в рамките на кампанията ще поканим и общинските съветници от Хасково също да се включат, за да може да се разшири обхвата на хората и нашите послания за безопасно лято да стигнат до повече хора.

Подготвили сме специални светлоотразителни аксесоари, които ще раздадем на деца или по-големи водачи на електрически тротинетки, за да фокусираме вниманието към безопасността и видимостта на пътя.

В ход са разговори с частните занимални и летни училища, за да успеем и там, при най-малките да изпратим нашите послания. Така децата ще призоват родителите и по-големите си сестри и братя да бъдат внимателни и отговорни, когато управляват електрически превозни средства. Кампанията е отворена и за всички останали организации, които искат да се включат в нея, да бъдат наши партньори, за да покажем заедно, че с #превенция и спазване на правилата, можем да имаме едно спокойно лято без инциденти.

Община Хасково и Пътна полиция Хасково призовават за толерантност и дисциплина на пътя. Кампанията БЪДИ МОБИЛЕН, БЪДИ ОТГОВОРЕН ще помогне на всички да докажем, че е модерно да се спазват правилата!

#БъдиМобилен #БъдиОтговорен #БъдиМодерен #СпазвайПравилата #МодерноЕдаСпазвашПравилата

Върни се в началото на страницата