Хасково празнува 24 май с общоградско шествие  

Станислав Дечев: „Само българската азбука си има своя рождена дата, защото е родена от любовта на целия български народ“

Хиляди деца, учители, ученици, студенти, културни деятели и граждани се включиха в празничното общоградско шествие в Хасково днес. То тръгна по традиция от пл. „Свобода“, продължи през главните улици на града, за да стигне до комплекс „Спартак“, където се проведе празничен концерт. Шествието водеха Духовият оркестър при община Хасково, мажоретен състав при Младежки център Хасково и мажоретен състав „Усмивки“ от ДГ „Щурче“.

Учениците от училищата, носещи имената на Светите братя Кирил и Методий, вървяха начело на шествието и поднесоха венец пред паметника на Хасковските будители.

Слънчевият празник на българската азбука, книжовност и култура продължи с празничен концерт. „Толкова е зареждащо това шествие, толкова положителни емоции предизвиква в мен, толкова много хора видях да следват портретите на Кирил и Методий, че наистина се чувствам щастлив. Градът ни е озарен от усмивки, виждам слънчеви деца и весели родители, балони, знамена, чувам вашите песни и смях. И видях как всички вървим в една посока! Това е най-важното- да сме заедно и да следваме една обща цел. Така както безотказно са следвали своята цел първоучителите и техните последователи, за да я има нашата, българската писменост. Днес нашата обща цел е Хасково!“, каза в приветствието си кметът на община Хасково Станислав Дечев. Той се обърна специално към най-малките: „Скъпи деца и ученици, всичко, което правим ние, възрастните, го правим за вас. Защото вие сте тези, които ще растете, ще учите, ще успявате, ще прославяте своето име и това на града ни. Затова от сърце ви пожелавам да сте преди всичко здрави и помнете, че само българската азбука си има своя рождена дата, защото е родена от любовта на целия български народ! Честит празник на всички! Бъдете благословени!“, каза още кметът на Хасково.

Станислав Дечев връчи наградите „Ученик на годината“. В областта „Спорт“ наградата „Ученик на годината“ се присъжда Адрияно Дженев  – от ПГТ„Александър Паскалев“. В Хуманитарна област наградата „Ученик на годината“ спечели Александра Атанасова  от ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“. В Природо-математическа област наградата „Ученик на годината“ заслужи Димитър Девинизов от ПМГ„Акад. Боян Петканчин“. В областта Професионално образование тази година община Хасково присъди две награди – защото и двамата са абсолютно равностойни. „Ученик на годината“ в Професионалното образование са Фатме Мусин от ПГТ „Александър Паскалев“ и Росен Разцветников от ПГДС“ Цар Иван Асен II”.

Началникът на РУО Веселина Павлитова връчи наградите „Неофит Рилски“ на МОН за заслужили учители от региона.

В празничния концерт участваха Детски хор „Орфей“ с диригент Елена Цветкова, Вокална група „Слънце“ от СУ „Васил Левски“ с ръководител Нурица Калпакчиян, Вокална група „Звънче“ от ОУ „Христо Смирненски“ с ръководител Елена Беделева, певци от ОУ „Никола Вапцаров“ с ръководител Стилияна Ангелова, Вокална група „Пейте с нас“ от ОУ „Св.Климент Охридски“ с ръководители Гергана Райчева и Елена Беделева, Младежки център – Хасково с Балет „Алегро“ с ръководител Мая Габровска,  Школа по китара „Хала“ с ръководител Николай Делчев, ДТА „Южняче“ с ръководител Галина Щерева и корепетитор Димитър Димитров.

Върни се в началото на страницата