Кметът на Хасково Станислав Дечев: Не искаме войната да е средство за разрешаване на междудържавни отношения!

Хасково празнува 144 години от Освобождението на България от османско владичество. Празничният 3 март започна с тържествен ритуал за издигане на Националното знаме пред сградата на община Хасково. Командирът на Военно формирование 52 740 подп. Светослав Годинов прие почетния строй.

Стотици граждани, водени от Духов оркестър Хасково, Мажоретен състав при Младежки център Хасково и официалните лица стигнаха в празнично шествие до пл.“Свобода“. Венци и цветя на признателност пред героите, загинали за българската свобода, положиха стотици жители и гости на Хасково. Химнът на Република България изпълни солистът на Държавна опера Стара Загора Игнат Желев.  

„Трети март е ден за прослава на несломимия български дух! И в името на тази непобедима българска воля, днес трябва да изречем своята клетва за вярност към България, за мир и единение на народа ни и да кажем всички заедно: „Не искаме войната да е средство за разрешаване на междудържавни отношения!“, каза в словото си кметът на община Хасково Станислав Дечев.

„Днес наред с искрените поздравления по повод Освобождението, е време да  си припомним и мъдрите думи в Светото писание: “Радвайте се с ония, които се радват, и плачете с ония, които плачат. Бъдете единомислени помежду си; не въздавайте никому зло за зло, а залагайте за това, що е добро пред всички човеци. Ако е възможно, доколкото зависи от вас, бъдете в мир с всички хора.“ Вечна да бъде паметта на героите на българското Освобождение! Да пребъде свободна и независима България!“, призова градоначалникът.

Празникът продължи с изпълнения на Народен оркестър при община Хасково с диригент Димчо Йорданов и солисти Фанка Койнарова и Росица Делева. Празничното хоро поведоха децата от ансамбъл „Южняче“ с ръководител Галина Щерева.  

 

Върни се в началото на страницата