Община Хасково създава Координационен център за приемане на бежанци от Украйна

Община Хасково създава Координационен център за приемане на бежанци от Украйна. Това съобщи днес кметът Станислав Дечев. „Много са обажданията до мен от хора от Хасково и от местни предприемачи, които са готови да помогнат на бягащите от войната в Украйна. От друга страна ми се обадиха съграждани, които вече посрещат бежанци, но знаят че към Хасково са се насочили още украински семейства. Затова създаваме Координационен център и откриваме денонощен телефон 0884 840 222. Целта е тези, които са готови да помогнат да предоставят жилища, храна, а в бъдеще и работни места на мигрантите, да заявят това в община Хасково. От друга страна този Координационен център очаква информация от хората за пристигащи от Украйна бежанци. Така на едно място ще е събрана информацията за търсене и предлагане и ще се направи връзката между украинските семейства и желаещите да им помогнат да се установят в Хасково или селата от общината“, обясни кметът Станислав Дечев. Той уточни, че по този начин ще има яснота за нуждите на пристигащите и за възможностите, които Хасково предлага. „Вече има фирми, които искат да предоставят апартаменти или селски имоти, където хората, бягащи от войната, могат да се подслонят. Има и такива, които са готови да предложат храна, дрехи и консумативи на пристигащите бежанци. Целта е информацията да е на едно място и да се насочва към нуждаещите си“, уточни Станислав Дечев. Украинците, които пристигат ще могат да разчитат на медицинска помощ от ДКЦ 1, на правна помощ, както и на психологическа подкрепа от психолозите в община Хасково. Не на последно място този Координационен център ще има информация за идващите тук и ще работи за гарантиране сигурността на жителите на общината, подчерта кметът на Хасково.  

Той съобщи, че още миналата седмица община Хасково регистрира в Министерството на туризма  Почивна станция „Смокини“ като база за настаняване на бежанци от Украйна. „Задължително условие беше да предоставим база, която да позволи настаняване и изхранване на нуждаещите се. Затова като социално отговорна община ние регистрирахме станция „Смокини.“ Тя разполага със 150 легла. От тук нататък чакаме решението на държавата от кога ще бъде ползвана тя“, каза още кметът на Хасково.  

„Всяка интеграция е един дълъг процес и той има законов път. Но в момента говорим за предимно за жени и деца, които се спасяват от войната и трябва сега и веднага да бъдат подслонени. Ако в последствие има семейства, които ще изберат да останат трайно тук, тогава вече има законови механизми, чрез които да бъдат интегрирани“, обобщи кметът на община Хасково Станислав Дечев.

Върни се в началото на страницата