Кметът на община Хасково Станислав Дечев и председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева се преклониха пред паметта на жертвите на комунистическия режим в България

Поклонението по повод 1 февруари се проведе пред паметника на зверски убитите от партизаните хасковски офицери и военни Велико Маринов, Георги Чукурлиев, Начо Гюлемезов, Панайот Танев, Димитър Маразов, Михаил Илиев и Петър Ангелов на бул. “Раковски.“ За да почетат паметта на осъдените от т.нар. „народен съд“ тук дойдоха още заместник-кметът Мария Вълчева, секретарят на община Хасково Пламен Лечев, наследници на жертвите на комунистическия режим от Хасково, историци от РИМ Хасково, представители на политически сили, младежи. Заупокойна молитва отслужи отец Златко.

„Това е най-черният ден в новата история на страната ни. Избити са зверски, без съд и присъда, само за няколко часа 148 българи- царските регенти, съветници, министри, народни представители, висши офицери, интелектуалци. Така нареченият “народен съд“ унищожава духовния, политически, икономически и военен елит на България. На смърт на осъдени 2730 българи. Десетилетия наред комунистическият режим се опитва да унищожи архивите. Но истината не може да бъде унищожена!“, написа преди това в профила си в социалната мрежа кметът Станислав Дечев. Той публикува и списък на репресираните в Хасковска област от 1944 до 1989 година. „В него са имената на 2060 убити, изселени, интернирани и безследно изчезнали… За да се знае истината, д-р Веселина Узунова от РИМ Хасково е издирила имената и проучила съдбите на хората, чиито животи са прекършени от мракобесния режим. Поклон пред паметта им! Никога вече комунизъм!“, каза още кметът на Хасково Станислав Дечев.

Върни се в началото на страницата