Драматично-куклен театър “Иван Димов”

Началото на театрална дейност в Хасково се поставя през 1879-1882 год. oт Антон Попов, изиграл сериозна роля не само в театралната история на Хасково, но и в историята на националния ни театър.  Професионална театрална дейност в Хасково съществува от 1921 год., а сградата на театъра е построена през 1926 год. Носи името на един от най-добрите драматични и киноактьори у нас – Иван Димов, който е бил актьор и режисьор в града.
С името на хасковския театър е свързано творчеството на много видни български театрални дейци - Георги Стаматов, Вяра Делчева, Иван Кондов, Вели Чаушев, Георги Черкелов, Никола Тодев, Анна Кендалова, Васил Михайлов, Асен Шопов, Иван Добчев, Мариана Крумова, Стефан Янков, Георги Налбантов, Златина Тодева, Пенко Пенков, Иван Чаушев, Атанас Димитров, Диян Мачев и много други. Днес в театъра работят едни от най-изявените творци в сферата на кукления и драматичен театър. Тук гостуват и много млади актьорски таланти, които със свежестта на своите изпълнения провокират публиката и изострят нейния усет към експеримента в този тип изкуство.

http://dkth.bg

 

Регионален исторически музей - Хасково

Музеят съхраняват над 120 000 движими паметници на културно-историческото наследство. От особено значение са колекциите от праисторически, антични и средновековни материали от керамика, камък, желязо и стъкло – оръдия на труда, накити, идоли, предмети от бита и изкуството. Вниманието привлича богатата колекция от антични и средновековни монети, които са повече от 22000. Етнографските колекции от земеделски и занаятчийски оръдия на труда, колекциите от медни съдове, накити и облекло, произведения на народното приложно изкуство, градският бит и други са едно от достойнствата на музея. Част от ценното културно наследство, което се съхранява и показва в музея са колекциите от оръжие, икони, предмети свързани с просветните, църковни и национално освободителните борби на българите от този край. Завиден е фонда от стари снимки на Хасково, показващи неговото многопосочно развитие и изграждане. Своето място в историята на града има и колекцията от произведения на изобразителното изкуство – живопис, графика и скулптура.

http://haskovomuseum.com/

 

Музей на тракийското изкуство

Музеят е изграден край с. Александрово по линия на Програмата на японското правителство за безвъзмездна помощ в областта на културата. Официално е открит на 15 май 2009г. от Техни Императорски Височества Принц и Принцеса Акишино.
Постоянната експозиция в Музей дава информация за откритата в близост тракийска гробница от IV в.пр.Хр. в контекста на тракийската култура от периода на нейния разцвет V - ІІ в пр. Хр. Тракийското културно наследство в регионален обхват е представено чрез движими паметници на културата от периода на късножелязната епоха (VІ – І в. пр. Хр.). Могат да бъдат видяни най-забележителните археологически паметници в Източните Родопи, Сакар планина и по долината на р. Марица.

www.aleksandrovo.com

 

Художествена галерия “Атанас Шаренков”

Галерията е създадена през 60-те години на XX в. като част от Историческия музей. Притежава повече от 1600 произведения на изкуството: живопис, графика и скулптура. В колекцията са представени известни български майстори класици: Стоян Венев, Дечко Узунов, Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Александър Поплилов, Никола Маринов, Илия Петров и др. В нея могат да се видят и произведения на най-големите съвременни български творци: Светлин Русев, Димитър Киров, Теофан Сотиров, както и местните Димитър Иванов и Петър Толчев.  Галерията притежава сбирка от картини, дарение от д-р Живко Враджалиев от гр.София.

http://www.galleryhaskovo.com/

 

 

Художествена галерия “Форум”

Галерията е филиал на Художествена галерия "Атанас Шаренков", разположена е в непосредствена близост до театъра и има 130 кв.м изложбена площ. В приземния етаж е обособен постоянен базар. В залата на партера се организират изложби на художници от града, страната и чужбина. Тук са излагани творби на автори като Вежди Рашидов, Георги Трифонов, Любен Диманов, Жорж Папазов, Христо Явашев - Кристо, Светлин Русев, Николай Янакиев, Владимир Чукич и художници свързани с Хасково като Янаки Кавръков, Румен Гаргов, Дима Петрова, Симеон Тодев, Тодор Овчаров, Иван Парасков, Иван Чаушев и много други.

https://galleryhaskovo.com/ 

 

Регионална  библиотека “Христо Смирненски”

Най-големият културно-информационен институт в Хасково е създаден през 1953г. Днес библиотеката разполага с 2 зали за свободен достъп и заемане на книги за дома, 5 читални, 7 книгохранилища и други помещения. Библиотечният фонд е 395 хил. тома, раздадената годишно литература – 192 500 тома, 6570 са читателите, а посещенията в различните сектори на библиотеката – 78 хил. Всички сектори работят за по-активна връзка с читателите, те са информационният посредник между потребителите и книжовното богатство.

www.library-haskovo.org

 

 

Върни се в началото на страницата