Община Хасково финансира през 2022 година с 200 хиляди лева проекти на местни културни дейци и местни културни организации.

Община Хасково финансира през 2022 година с 200 хиляди лева проекти на местни културни дейци и местни културни организации.

На първия етап на кандидатстване за финансово подпомагане на местната култура в #Община #Хасково постъпиха общо 67 проекта, от тях 39 са одобрени по съответните направления: „Читалища“, „Културни инициативи“, „Мобилност“, „Творчески стипендии на млади местни творци до 29 г.“ и „Утвърдени и значими събития“. „Тази програма е независима от Културния календар на община Хасково и в нея участват местни творци, организации, частни лица и читалища“, уточни на пресконференция днес заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева. Тя припомни, че през 2021 година по Програмата за подпомагане на местната култура бяха отпуснати 170 хиляди лева. През тази година сумата е завишена с 30 хиляди лева.

„Благодарение на подпомагането на местната култура от община Хасково през 2021 година са организирани редица творчески прояви и събития като Фестивала „Вълшебен свят“, Фестивала „Хайдушка софра“, Международния конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници“, припомни началникът на отдел „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ Йорданка Иванова. С помощта на община Хасково през миналата година са издадени 11 печатни издания- кат сборника „Родопско утро“, стихосбирки, книги с рисунки и стихове. Финансирано е издаването на „Историята на храм „Свети Архангел Михаил“, историческото изследване на д-р Веселина Узунова „Неразказаните истории на хасковските търговци и индустриалци“, „История на Криво поле“ на Тянко Вълчинов и др. С финансирането от община Хасково са организирани спектакли на Театър „Дани и Деси“, на Балетите „Тангра“ и „Рона“, концерт на Ансамбъл „Хасково“, фолклорни събори „Орловски напеви“, „С песните на Тодор Кожухаров“, рок-фест за авторска музика „KosherA Rock Stage“, финансирани са документални филми, диск с музика, тематични изложби и др.

През 2022 година за подпомагане на местната култура в общинския бюджет са предвидени 200 хиляди лева.

55% от тях са за направление „Културни инициативи“ или 110 хиляди лева.

✅Общо подадените проекти са 43, на стойност 241 хиляди, т.е. 131 хиляди лева повече от бюджета. Одобрените проекти са 19. Общата сума, с която са финансирани одобрените на първия етап проекти, е 105 323 лева.

✔️ЕТ "Инвиктус Славян Костов" Хасково предвижда заснемане на арт-филм с приоритет въздушна видеография, който включва и обучение на три поколения фотографи за снимане с техника за въздушно заснемане и създаване на въздушна творческа работилница.

✔️НЧ "Отец Паисий 1925", с. Войводово предвижда организиране на „Празник на плодородието“- празник на три етноса, музей на етносите и ден на етническата мода.

✔️НЧ "Тракия 2008", Хасково е одобрено за издаване на книгата „Традиционни хора от Хасково“ с автор Иван Иванов- гл. хореограф на ПТАНПТ „Китна Тракия“.

✔️НЧ "Пейо Яворов 1982", Хасково поредица от събития по повод 40 години от основаването на книжовното средище.

✔️Театър "Дани и Деси" е следващият проект, който е много обичан и харесван от децата.

✔️Гражданско сдружение "Родопско утро", Хасково ще издаде петия си юбилеен брой- сборник за литературни творби на творци от Хасково и областта на Източните Родопи.

✔️ПФТA "Хасково" празнува 45 години от създаването си през 2022 година и организира Празничен спектакъл.

✔️Антон Делчев- проектът предвижда професионален запис на пет авторски песни и издаване на албум група „Хангар 42“.

✔️Църковно настоятелство при храм "Св. Георги", Хасково и отец Димитър издават книга за възникването на градовете, селата и храмовете в Хасковска духовна околия. Книгата ще съдържа дигитални координати на всеки храм в духовната околия.

✔️КДК Хасково – премиери на книги, творчески срещи, концерти и др.

✔️НЧ „Васил Левски“ в с. Орлово – фолклорен събор „Орловски напеви“.

✔️НЧ „Иван Вазов“ – ансамбъл „Златна Тракия“- 35 години от създаването на ансамбъла.

✔️НЧ „Светлина“ с. Въгларово проект от млади хора за млади хора- студенти от 10 университета ще гостуват на читалището, за да се запознаят с местната история.

✔️Сдружение "Алианс за регионално сътрудничество и развитие" за втора година ще организира с подкрепата на община Хасково „KosherA Rock Stage“ – рок-фест за авторска музика.

✔️Боян Гегов – проект за заснемане на документален филм „Усещане за вяра“, продължение на филма „Усещане за изкуство“.

✔️ОНЧ "Заря - 1858", Хасково с проект „Компютрите мислят, чувстват, творят“ – проект между библиотеката на читалището, КШ “Вале“ и основни училища в града.

✔️Стефан Цирков – театрален спектакъл „Времето бързаше“ по стихове на поета Симеон Стоянов.

✔️Сдружение спортен клуб „Рона“ – арт- работилница „Аз танцувам“ – двуседмична работилница с професионални преподаватели по танци.

✔️СНЦ “Алфа Kриейтив Tийм” – Национален поетичен конкурс „Майко моя, моя Богородице“ и съпътстващи дейности.

✅По направление „Читалища“ общата сума са финансиране на проекти е 34 хиляди лева. постъпилите проекти са за 49 хиляди лева.

✅За „Мобилност“ са постъпили 12 искания за финансиране, две не са одобрени. Общата сума в това перо е 26 хиляди лева.

✅При „Утвърдените и значими събития“ финансиране получават фестивалите „Вълшебен свят“ и „Хайдушка софра“, и „Каун фест“, който ще се проведе в рамките на дните на Хасково. Общата сума за тези събития е 26 хиляди лева.

❗️Неразпределена сума по програма „#Културни #инициативи“ е 4 676,76 лв., за „#Читалища“ е 5318,64 лв., за „#Мобилност“ е 3858,00 лв., за „#Творчески #стипендии“ е 3142,00 лв.

❗️По тези направления може да се кандидатства на втори етап до края на юли. Резултатите ще излязат до 20 август 2022г.

Върни се в началото на страницата