50 години ЮЖНА ПРОЛЕТ Хасково 2022

В Хасково тази вечер бе дадено началото на юбилейните 50-ти Литературни дни и Национален конкурс за дебютна литература "Южна пролет". Празничната програма започна с изпълнения на Акустично джаз трио със солист Мария Арнаудова, изпълнения на Духов оркестър Хасково и Мажоретен състав при Младежки център Хасково.

Огънят на „Южна пролет“ за първи път имаха честта да запалят двама лауреати: носителят на „Пегас“ през 1975 година за проза Кънчо Атанасов и Виолета Кунева-лауреат през 2020 година за поезия. В момента, в който пламна огънят на дебютното творчество, хор „Родна песен“ с диригент Мартин Антонов изпълни химна на "Южна пролет" с автори композитора Александър Танев и поета Иван Николов.

„Щастлив съм, че сте тук. Радвам се, че нашият топъл и слънчев град е оставил следа в сърцето на всеки един от вас. Благодаря ви за това, че въпреки тежките дни успяхте да отделите време и да пристигнете тук от всички краища на България и да споделите нашия празник“, каза в словото си кметът Станислав Дечев. „Сигурен съм, че след още 50 години Хасково ще продължи да бъде градът на младите поети и писатели, които ще се срещат отново тук“, допълни Станислав Дечев и помоли творците: „Когато пътувате, когато се срещате с вашите приятели и читатели, моля Ви, не пропускайте да им кажете колко топъл и приветлив е Хасково, особено през пролетта. Разкажете им за нашата „Южна пролет“ и ги поканете от мое име да ни гостуват. Защото Хасково има много какво да им покаже през всички сезони, но безспорната духовна емблема на града- това е „Южна пролет“, подчерта кметът на Хасково.

Първата празнична вечер на „Южна пролет“ продължи с Лауреатска вечер, в която над 20 бивши носители на „Пегас“ споделиха свои спомени от дебюта си в Хасково.

Утре празничните прояви продължават със създаването на алея „Южна пролет“. В парк Кенана ще бъдат засадени 50 фиданки, с които ще бъде поставено новото начало на алея "Южна пролет".

От 10.00 ч. е срещата с Александра Георгиева – автор на поредицата за деца „Агата“ в РБ „Хр.Смирненски“

В 11.00 ч. започва Среща - разговор на дебютантите с журито на Националния конкурс „Южна пролет” 2022 г.

От 16.30 ч. Вал Стоева представя „Да отгледаш читател. Наръчник за родители“ от Алисън Дейвид в РБ „Хр. Смирненски“

В 17.30 ч. Мира Добрева представя „Столетниците -  благословия или орисия“ в ДКТ „Иван Димов“          

В 19.00 ч. За първи път на сцената на ДКТ „Иван Димов“:  „Поетически двубой“ - автор и водещ Петър Чухов. В творческата вечер участват музиканти от школа „Манол Иванов“ към ОНЧ „Заря – 1858“ Хасково Атина Нико – пиано, Джон Ха Парк – цигулка, Никола Кръстев – китара, Мартин Иванов – китара, Николай Златков – акордеон.                             

Върни се в началото на страницата