Проект „Европа – наследство и бъдеще“, финансиран от Европейския съюз по програмата „Европа за гражданите“, Направление 2: Мярка 2.1 „Побратимяване на градове“, завърши с успешно реализиране на дейностите и постигане на зададените цели и приоритети.

 

Участие: В проекта участие взеха 177 граждани, от които 78 са от град Шатийон – сюр - Ендр, Франция, 27 от град Комотини, Гърция, 55 от град Онещ, Румъния, 17 от град Лестър, Англия.

 

Място/Дати: Срещата се състоя в град Хасково, България от 07.09.2018 г. до 12.09.2018 г.

 

Кратко описание:

 

Денят 07.09.2018 г. беше посветен на посрещане и настаняване на участниците.

 

Денят 08.09.2018 г. беше посветен на участие в Деня на Хасково. Ставайки част от тържествата на Хасково, участниците имаха възможността да се запознаят с местните култура и традиции. Веселейки се заедно те опознаха характерните за България и региона празненства и чествания, което засили положителните контакти и приятелските връзки между участниците, гражданите и гостите на града. За всички участници бе организирана празнична вечеря, по време на която проектът бе официално открит от Секретаря нa Община Хасково. Участниците успяха да се опознаят в неформална обстановка, да дегустират традиционни български ястия и да се насладят на богатството на родопския фолклор.

 

Денят 09.09.2018 г. бе под надслов „Съединението прави силата“. Използвайки мотото на Българското председателство бяха обединени няколко дейности - Дебат на тема „Българското председателство на Съвета на ЕС“, инициативата „Училище за ден“, колективна игра „Можем заедно“, а кулминацията на вечерта бе Флашмоб, по време на който хора изрисуваха с телата си европейското знаме, с послание за обединеност и сплотеност.

По време на дебата се разискваха постигнатите резултати и проблемите на Председателството, обсъдени бяха основните приоритети, сред които са разширяването на ЕС в посока Западни Балкани, Брекзит и преодоляване на последствията от него и подготовката за многогодишната финансова рамка. Гостите активно се включиха в дебатите като изразиха различни мнения и се обединиха около тезата, че въпреки привидните различия, всички ние имаме общо помежду си и най-вече общо бъдеще.

За инициативата „Училище за ден“ – да се научим да казваме „Здравей“ и „Благодаря“ на всички европейски езици бяха подготвени специални флаери, които нашите младежи доброволци разпространяваха цял ден сред гостите и гражданите на Хасково. С тях те провокираха любознателността у гражданите да се запознаят с езиковото многообразие на европейските народи.

Играта „Можем заедно“ обедини нашите младежи в различни отборни игри, в които чрез  забавления те се опознаха и се научиха да работят в екип и сътрудничество, чрез откритата комуникация, което от своя страна разви доверие и умения за взаимопомощ, които са важна предпоставка за нашето съвместно бъдеще.

Хора ще изрисуваха с телата си европейското знаме, с послание за обединеност и сплотеност по време на флашмоб „Граждани на Европа“. С вдигнати ръце, използвайки светлината на мобилния си апарат, участниците отправиха послание за обединение и с препратка към бъдещето и дигиталните технологии, които ни помагат да общуваме по-лесно и съкращават дистанцията между нас.

 

Денят 10.09.2018 г. беше посветен на Европейското културно наследство. Чрез дискусии, презентации и игри, включване на музейни работници, културни дейци и младежи, участниците се запознаха със стойността и значението на културното наследство на Европа и нуждата от неговото съхранение за бъдещите поколения. За младежите се организираха опознавателни игри в Регионален исторически музей - Хасково, чрез които те се запознаха с историята и културата на града и региона. По време на открит базар всички партньори направиха презентация на националната си кухня, занаяти и други типични за всяка страна традиции и обичаи като румънски национални шевици и българско тъкачество. На този ден се подписа и договорът за продължаване на сътрудничество между Хасково и английския град Лестър. Това бе добър пример за всички партньори по проект, как успешно си сътрудничат два побратимени града. Вечерта за всички гости и граждани беше организирана дискотека на открито, където диско водещи от страната представиха български и чужди песни от последните 40 години.

 

Денят 11.09.2018 г. беше посветен на посещение на археологически комплекс Перперикон. По време на разходката си в свещения град на траките гостите се запознаха с интересни исторически факти, които им помогнаха да обогатят знанията си за историята на България, като част от културното наследство на Европа.

 

Фейсбук страница на проекта: www.facebook.com/europeheritageandfuture

 

Проектът „Европа – наследство и бъдеще“ е финансиран от Европейския съюз по програмата „Европа за гражданите“, Направление 2:  Мярка 2.1 „Побратимяване на градове“         

          

Върни се в началото на страницата