Проект "Вяра в общността и Европейското достойнство 2020“ завърши с успешно реализиране на дейностите и постигане на зададените цели и приоритети

                                                                                                

Проект "Вяра в общността и Европейското достойнство 2020“, финансиран от Европейския съюз по програмата „Европа за гражданите“, Направление 2: Мярка 2.1 „Побратимяване на градове“, завърши с успешно реализиране на дейностите и постигане на зададените цели и приоритети.

 

Участие: В проекта участие взеха 178 граждани, от които 18 са от град Шатийон – сюр - Ендр, Франция, 42 от град Комотини, Гърция, 44 от град Онещ, Румъния, 21 от град Веспрем, Унгария, 37 от град Битоля, Северна Македония и 16 от град Визеу, Португалия.

 

Място/Дати: Срещата се състоя в град Хасково, България от 06.09.2021 г. до 10.09.2021 г.

 

Кратко описание:

 

Денят 06.09.2021 г. беше посветен на посрещане и настаняване на участниците.

Денят 07.09.2021 г. беше посветен на участие в две събития. Проведена беше кръгла маса "Бъдещето в дигитална Европа", където участниците имаха възможност да обсъдят напредъка по отношение на дигитализацията в техните страни, важността на тази тема за развитието на една по-свързана и обединена Европа и приноса на всеки един от тях за постигане на заложените цели. Участниците по проекта имаха възможност да представят особеностите на своята култура и традиционни танци от регионите, които представят по време на събитие наречено "Преглед на талантите Feel EUrope".

Денят 08.09.2021 г. бе посветен на разнообразни занимания за младежите участващи в проекта. Граждански форум "Връстниците на прехода", проведен в Регионален исторически музей - Хасково постави интересната тема за прехода към демократични общества в Центарална и Източна Европа. Представена бе изложба с кадри от началните години на прехода в България, като гост-лектори, специалисти по темата припомниха събитията провокирали промяната и пътя на страната след нея. Гостите от другите страни се включиха активно в последвалия дебат, като представиха своите впечатления по темата, изградени преди всичко на база разкази от своите родители и приятели, съвременници на събитията. Ползотворната дискусия изведе до голя степен общите характеристики на прехода в страните участващи в проекта.

Проведоха се екипни игри "Цветовете на Европа", където младежите имаха възможност да се забавляват заедно и да обсъждат актуални за тях теми сред природата.

Денят 09.09.2021 г. беше посветен на посещения на забележителностите на територията на община Хасково - етнографски музей "Паскалева къща", възрожденската къща - "Кирково училище", "Монумент Света Богородица" - вписан в книгата „Световните рекорди на Гинес“ като най-високата в света статуя на Света Богородица с Младенеца и др.

 

 Предвид разрастващате се епидемия от Ковид 19 в страната бяха взети всички необходими противоепидемични мерки при провеждане на събитията, съгласно разпоредбите на Министерство на здравеопазването.

 

Проектът „Вяра в общността и Европейското достойнство 2020“ е финансиран от Европейския съюз по програмата „Европа за гражданите“, Направление 2: Мярка 2.1 „Побратимяване на градове“         

 

                          

    

Върни се в началото на страницата